Node.js introduktion

09-02-2023

En begyndende test

Jeg startede med at følge en simpel opstarts YouTube tutorial af Fireship, hvor han viste hvordan man starter ud med Node.js. Både installation og opsætning af et nyt projekt. Jeg skulle dog først vælge en IDE/Text editor, hvor i jeg ville lave mit første test projekt. Min første indskydelse, var at fortsætte med Visual Studio, som jeg er vant til fra andre projekter, og dermed ville det være nemt at kende interfacet. Dog var VS ikke på en eneste af de lister jeg kunne finde over bedste IDE's til Node.js, så i stedet valgte jeg at gå med Visual Studio Code, som lader til at være meget meget populær til dette.

Mit første projekt var egentlig bare en "Hello World!" app, men hurtigt blev det som det nedenståendebillede, hvor jeg lærte om hvordan man importere funktioner gennem "require", samt forskyllen på readFile og readFileSync. Linje 3 skulle have været "readFileSync", så se bort fra det. Men det betyder at readFileSync laver en slags await, så koden ikke kan komme videre, før tekst filen er hentet. Ved "readFile", kan den godt fortsætte.


En full stack

I løbet af tutorialen begyndte jeg også at lære om express.js, og hvordan man med dette nemt kan opsætte en http server. Serveren lytter så på port 3000 efter en get request til adressen: "https://localhost:3000", og så returnere den index.html filen. Hermed har jeg lavet min første fullstack hjemmeside med Node.js!

Modules

Jeg har også lært hvordan man tilføje moduler til mit projekt, så jeg kan importere kode fra andre JS filer. Dette bliver nok meget relevant, så alt mit kode ikke skal stå i en fil.